Thajsko - země kontrastů

11/30/2016

První zastávka Bangkok.
Na tuto dovolenou jsme se "chystali" skoro půl roku. Letenky jsme měli koupené již v červenci a odlet se konal až v půlce listopadu. Všichni si Thajsko velmi pochvalovali, milí lidé, dobré jídlo a krásné počasí. Samozřejmě jsme dostali tisíce doporučení na to co vidět, vyzkoušet a ochutnat. Popravdě toho bylo tolik, že bychom zde museli strávit přes půl roku a být alespoň milionáři.


Dokonalý kontrast v centru Bangkoku. 



Realita ale není tak růžová, jak všichni popisují. Možná je to tím, že mnozí na své dovolené nechtějí ty "špatné věci" vidět. Vedle vysokých, monumentálních Bangkokských mrakodrapů vidíme drobné, zpustošené domečky obyčejných obyvatel. Na pořádek tu nikdo moc nehledí, vedle krásných přírodních plotů se povalují igelitové tašky, obaly od jídla a pití. Odpadkové koše jsou zde ve formě velkých plastových pytlů, plných zbytků jídla, které za horkého počasí příliš nezpříjemňují večerní procházky městem. Nechci však být jen negativní a upozorňovat pouze na to špatné.


Běžný den v Bangkoku, rozhodně si už nebudu ztěžovat na dopravu u nás.

Nezapomeňte na jejich skvělé elektrikáře. Je to umění se v té změti kabelů vyznat. 


Samozřejmě zde najdete i spoustu pěkných míst. Například centrální park Lumphini Park, který je ojedinělí výskytem různých druhů ptáků, nejvýraznější je zde havran černý, dále v místních nádržích uvidíte plavat vodní želvy či varany, na ně pozor, vyhřívají se na různých místech a neobezřetný turista by mohl přijít zbytečně k úhoně. Samozřejmě také koupaní s těmito zvířátky nepřipadá v úvahu.


Na tohohle "mazlíka" byste nechtěli šlápnout :) 

Dalším, pro nás nezapomenutelným, zážitkem bylo jídlo. Mnoho pouličních stánků nabízelo nepřeberné množství pochoutek. Mohli jste si zde pochutnat na čerstvě naporcovaném ovoci, určitě vyzkoušejte ananas, smažených banánech, já bych se jich ujedla, či na různých masových kuličkách na špejli (snad to bylo maso).

Pro mě nejchutnější byly domácí polévky - dva pytlíky, v jednom hromada rýžových nudlí se zeleninou, několika druhy masa a v druhém vývar z mořských plodů. Věřte mi, byla to porce pro pořádného chlapa, naprostá dobrota a jen za 40 THB. Škoda jen, že byla servírovaná ve dvou plastových pytlíčcích, které byly vloženy do igelitové tašky a veškerá dochucovadla byla také zabalena zvlášť v igelitu. To je hold ta jejich "ekologie".

Večeře pro dva - pár kousků ovoce, maso na špejli a salát = celkem 8 igelitových tašek. 


A další povídání zase příště ...

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené příspěvky