Thajsko - chrám Wat Pho

12/03/2016

Druhá zastávka chrám Wat Pho

Místo, kde se nachází 46 metrů dlouhý, odpočívající Buddha (oficiální název: Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn). Naleznete zde nepřeberné množství turistu, ale stejně tak na vás dýchne neuvěřitelný klid a naprosto ojedinělá atmosféra. 

Nejlepší způsob dopravy je lodí po řece. Zdejší kapitáni jsou naprostí šílenci, ale je to skvělý adrenalinový zážitek.


Původně bylo našim záměrem navštívit Grand Palace, ale bohužel v tento den probíhalo rozloučení se zesnulým králem. Již tato samotná událost na nás zapůsobila, hojné zástupy lidí oděných v černém, na které dohlížela policie. Člověk by si pomyslel, že se v této situaci budete cítit nepříjemně, možná až stísněně, ale naopak. Thajci nás opět přijali mezi sebe, i přesto, že se nás, jakožto turistů, ztráta krále přímo netýkala, pohostili nás jako každého.  Každých pár metrů rozdávali láhve s vodou, kdo měl hlad dostal omeletu s rýží a samozřejmostí byla také všudy přítomna zdravotní služba. To jsem u nás nikde nezažila. Pokud vím, tak na všech událostech si nápoje (čti: vodu) musíte zakoupit sami a o jídle ani nemluvě. Tady si všichni "pomáhají".

Turistům se nevyhnete nikde, tak je jednoduše zkuste ignorovat. 

Buddhův výraz mluví za vše, naprostý klid a pohoda.

Jak už jsem se ale zmínila na začátku. Samotný chrám Wat Pho na mě zapůsobil neuvěřitelným dojmem. Mohu s klidem říci, že bych tam zůstala celé dny, procházela se kolem, krmila všudy přítomné kočky a jen nasávala všechnu tu atmosféru. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek, který se snad ani slovy nedá popsat. Když vejdete do sálu, kde leží odpočívající Buddha, očekáváte, že bude majestátně velký, tak jak se píše ve všech průvodcích. Ale realita se s tím nedá srovnat. Okamžitě to na vás zapůsobí. Jedinou nevýhodou je velké množství lidi, kteří vás tlačí dál a dál. Pokud však toto překonáte a zabloudíte i do ostatních míst, okamžitě ucítíte klid a naprostou pohodu. Všichni se zde pomalu a potichu přesouvají od jednoho sálu se zlatými Buddhy ke druhému a nasávají tu atmosféru. 


Ti zlatí "mužíčci" jsou všude. 

Rozhodně si tento komplex projděte celý. Naleznete zde místa, kde budete skoro sami.


Pokud budete mít možnost tento chrám navštívit, tak si určitě sedněte do nějakého klidného zákoutí a jen si to užívejte. 

Řekněte, nechtěli by jste si k těm miláčkům jen sednout a odpočívat :)



P.S. : Stejný pocit jsem měla i v parku Yosemite, kde však na mě tímto směrem působila příroda a ne duchovno

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené příspěvky