Současný strávník - vegetarián, frutarián či kamenožrout

3/04/2017

Dnes jsem si přečetla velmi "zajímavý" článek o vegetariánském řeznictví z Berlína, nabízející hovězí hamburger bez masa. Já osobně nemám nic proti vegetariánům, veganům, frutariánům, vitariánům a dalším odnoším speciálního stravování, ale co je moc je příliš.



Začnu mým oblíbeným vtipem. Víte, jak poznáte vegetariána? Řekne vám to! :D
Když si odmyslím to, že vám každý kdo se stravuje jinak (a nepočítám do této skupiny lidi, kteří bohužel díky své nemoci museli svůj jídelníček upravit) ihned vmete do obličeje, že on nejí to a ono a nerozumí tomu, jak jste ještě nepřišli k rozumu a nestravujete se také nejlépe jen vzduchem a kamením. Tak mě také udivuje, jak se začíná naše společnost tomuto trendu pomalu, ale jistě přizpůsobovat.

Samozřejmě je skvělé, že dnes supermarkety nabízejí široký výběr potravin v různých formách od bio, po bezlepkových až po vegetariánské. Jenže je opravdu nutné vyrábět hovězí hamburgery bez masa, co chutnají stejně jako maso???? V restauracích si dnes objednáte vegetariánský guláš z tofu či řízek z tempehu, vše připravené tak, aby se to jak vizuálně, tak i chuťově co nejvíce podobalo masovým variacím.

To mi hlava nebere, nechcete jíst maso, ale pak si budete pochutnávat na "hovězím hamburgeru" bez masa. Tento hamburger je rostlinného původu s přidaným obsahem vitamínu B12 a některých dalších látek, je dovezen přímo z Nizozemska a při jeho výrobě se vyprodukuje jen sedmina CO2 oproti klasickému hamburgeru. Také, podle majitele, nepoznáte žádný rozdíl oproti normálnímu hovězímu masu. No není tohle padlé na hlavu?

Tak za prvé, díky vzrůstajícímu počtu vegetariánů a veganů dochází ke stejně rychlému vyčerpávání půdy, jako je tomu u pěstování krmiv pro dobytek. Za druhé, opravdu si radši dáte náhražku masa uměle doplňovanou látkami? Vždyť spousta z vás maso nejí z důvodu nadměrného dopování zvířat. A v neposlední řadě ta ekologie, vyprodukujeme o sedminu méně CO2. Proberte se!! Vždyť vy si dáváte hambáč až z Nizozemska. Víte, jaká je ekologická stopa takového produktu. To je stejné jako "BIO" rajčata ze Španělska. Jak něco může být BIO, když to sem vozíte přes půlku světa???

Chtěla bych požádat všechny takovéto strávníky, aby se nejdřív nad tím co jedí opravdu zamysleli, než nám masožravcům začnou vnucovat svoje stravovací návyky.

Když mě to maso prostě chutná :)

P.S. Hlavně, že se pomazánkovému máslu nesmí říkat máslo, ale guláš bez masa se může nazývat guláš :) Úsměvné!

You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené příspěvky